Recording webinar 10 december 2024
Als we dit webinar opnemen, is het december. De natuur beweegt zich van het element metaal naar het water. Daar kun je als mens van alles bij beleven. Sommige mensen vinden dit het een zware tijd en ervaren somberheid en eenzaamheid in deze periode. Anderen ervaren verheugen zich juist over de warmte en de gezelligheid bij kaarslicht binnen. Een derde ervaart drukte omdat er nog zoveel gebeuren moet tegen het einde van het jaar.
Het bekende yin/yang symbool toont hoe Yin Yang creëert. En andersom. Binnen brandt de kachel. En als je er vanuit de Wu Xing (het vijf elementenmodel - zie afbeelding) naar kijkt, dan kun je zeggen dat Aarde en Vuur worden aangezet om het water te begrenzen (uitleg in het webinar). Maar als je in je leven een gemis hebt aan innerlijk vuur en aarde, kan dat zeker betekenen dat het donker een zware tijd is, omdat het juist zo het gemis benadrukt. Je verdrinkt als het ware in het water.
De kiel van het schip
In het webinar schetst WIllem drie metaforen die het ongrijpbare element water helpen doorzien. De eerste metafoor is de kiel van een schip. Deze is aan het zicht onttrokken, onder het schip verborgen en wordt daardoor vaak over het hoofd gezien. Je spreekt dan ook niet over ‘kielen’, maar over zeilen, of varen. Maar de kiel (en ook het anker) is even materieel en belangrijk als het zeil. De kiel geeft rust, balans en stabiliteit. Zonder kiel wordt de boot bij ieder zuchtje wind uit het water getild en raakt uit z’n koers. Varen wordt dan heel erg zwaar.
Je kunt de kiel als symbool zien voor onze innerlijke diepten. Een voorbeeld is dat waar we ons voor schamen onder de waterlijn ligt. Het lijkt er niet te zijn, maar voelt toch enorm manifest. Zo kun je ook weggestopte pijn, zelfafwijzing, of niet verwerkte rouw zien als een teveel aan kiel. Het trekt omlaag, maakt zwaar en vertraagt je handelen en mobiliteit. Aan de andere kant kun je ook te weinig kiel hebben. Dit kun je herkennen als een ongeaard zijn, hoog sensitief, overactief, of een ontkennen en vermijden van jezelf, je behoeften, wensen of verlangens.
Gronden in het ondoorgrondelijke
Of je nu teveel of te weinig kiel hebt, het is zaak dat je onder water komt en de diepte opzoekt. Ofwel om jezelf terug te vinden, ofwel om de zwaarte onder ogen te zien en op te ruimen wat in de weg zit. Wat daarbij helpt is niets doen, stoppen met trappelen, laten zinken, je in vertrouwen overgeven. Het gaat erom je over te geven aan de oceaan onder de golven. Daar is geen stabiliteit, daar kun je niet stilstaan. Dat is jezelf gronden in het ondoorgrondelijke. En ja, dat kan ontzettend spannend zijn, maar het is dan ook niet voor niets dat angst de emotie is die gekoppeld is aan het element water. Moed en wakkerheid is alles wat je dan nodig hebt.
De tweede metafoor is de bol. De bol waaruit in het voorjaar de plant verschijnt en vervolgens de bloem. De bol is het symbool voor de essentie. In de bol is de bloem in feite al aanwezig. Uit een tulpenbol komt nooit een narcis. Als de plant sterft, is daar altijd nog de bol. De essentie sterft niet. hier gat het over jezelf kennen en jezelf vanuit de diepte van je essentie zichtbaar maken en tot expressie brengen. wie jij ten diepste bent, ligt in je water besloten. Wil je weten wie je echt bent? Duik dan diep.
Braakliggen
En de derde metafoor is het braakliggende land. In de winter doen boeren herstel- en onderhoudswerkzaamheden. Op het land gebeurt niets, schijnbaar niets. Maar zonder braakliggen verliest de aarde zijn vruchtbaarheid. Dat is wanneer herstel plaatsvindt. En zo is dat ook voor ons het geval. De winter is de tijd waarin we zouden moeten rusten en opladen. Echter, in onze maatschappij is het de drukste tijd van het jaar. Geen wonder dat we dan ook het vaakst ziek zijn.
Willems metaforen helpen inzicht te verkrijgen in het waarom je diep zou willen durven duiken. Wat is de winst? Ten eerste om op te laden en kracht te putten. Dus puur om te herstellen van activiteit. Je zou eenvoudig kunnen stellen dat slapen ook een vorm van diep duiken is.
Behoeften en het lichaam
Voorts helpt diep duiken om te voelen wat je echt nodig hebt. Behoeften zijn gekoppeld aan het lichaam, en als we weinig contact hebben met ons eigen lichaam, voelen we niet wat we nodig hebben en is het moeilijk voor onszelf te zorgen. Een van de kenmerken van burn-out is dat men het contact kwijt is met de behoeften, omdat die te lang veronachtzaamd zijn.
Diep duiken helpt om jezelf en het leven werkelijk te begrijpen. Je kunt het ook tijd voor reflectie noemen. Het element water staat voor vertraging en verstilling en vertraging. Als je iets wil leren, en ook in onze opleiding Daodynamica, word je gevraagd verslagen te schrijven en te onderzoeken waarom je deed wat je deed. Dat is niet voor niets, en je kunt het zien als duiken. Het is onder water kijken naar de motieven achter je gedrag. Alleen zo kun je patronen herkennen en gaan ontdekken dat er een waarom is, dat je de dingen doet zoals je ze doet. In de psychologie wordt vaak de metafoor van de ijsberg gebruikt. Onder water kijken helpt om overtuigingen, normen en waarden, eigenschappen en motieven te achterhalen.
Conditioneringen loslaten
Als je werkelijk vanuit je essentie wil leven, helpt het om diep te duiken. Dit is niet zomaar iets. Het kan een heel leven vragen om te leren leven volgens je eigen essentie. Het betekent dat je je conditioneringen loslaat. De meeste van ons hebben tijdens de kindertijd geleerd ons aan te passen. We zijn gesocialiseerd en hebben daarbij al te vaak aspecten van onszelf verloren. Die zijn niet weg, maar liggen te wachten tot we er contact mee maken, ze in ere herstellen en in ons leven integreren. Dat kan leven veranderend zijn.
Tot slot is diep duiken de beste remedie voor diepgaande verandering en transformatie. Echte vernieuwing kan alleen ontstaan als je alles loslaat wat je denkt te weten. Intuïtie kan jou niet bereiken als je al te vol bent met wat je allemaal aan het doen bent. Het vraagt erom dat je soms, of wat langer, even stil bent en luistert. Het kan zijn dat je luistert naar je eigen innerlijke diepten, maar ook naar de tekenen die het leven je geeft.
De woestijn
Als je diep wil duiken kan het daarom ook zinnig zijn om de woestijn in te trekken. Zoals yang ontspruit in yin, zo schittert het water door afwezigheid in de woestijn. Zonder afleiding van drukte, door vertragen en verstillen, kun je je eigen diepte hervinden en je afstemmen op je ware zelf. En mocht je daar nu nieuwsgierig naar zijn, kijk dan eens op de site van truecircle.nl. Met True Circle organiseert Sander reizen naar de woestijn van Marokko.
Comments