top of page

De kracht van niet-weten - recording webinar

Gisteren 23 augustus 2023 presenteerde Daodynamica een webinar over de kracht van niet-weten. Hieronder vind je de link naar de recording.


In onze westerse wereld zijn wij enorm gehecht geraakt aan kennis en logica. Het geeft ons houvast en veiligheid. Die houvast blijkt echter vaak maar schijn. We klampen ons vast aan ‘weten en begrijpen’ en daardoor denken we ons helemaal suf. We proberen dingen te controleren die we niet kunnen controleren. Ondertussen houden we zonder dat we het in de gaten hebben de spontane natuurlijke bewegingen tegen die nodig zijn om de balans te herstellen.


De Taoïsten uit het antieke China, raadden ons aan om daarmee te stoppen. Laat het aan de natuur over en probeer niet alles te begrijpen! Het gaat namelijk allemaal vanzelf. Alles in de natuur is voortdurend in beweging en zoekt voortdurend spontaan naar balans. Onze controle is een illusie die alleen maar tot stagnatie en disbalans leidt. Wie het denkt te begrijpen, snapt er niets van. Laat het gaan!


Als therapeut denk je misschien dat er van je verwacht wordt dat je snapt en begrijpt hoe het probleem van je cliënt in elkaar zit en wat de oplossing daarvoor is. Bij voorkeur begrijp je ook nog hoe die oplossing werkt. Je denkt dat je dat allemaal moet weten en begrijpen om je cliënten via een veilige route naar het gewenste doel te kunnen begeleiden. Daodynamica gaat ervan uit dat het op bepalende momenten in een therapie juist essentieel is om te erkennen dat je het niet weet of begrijpt. Het draait op die momenten om afstemmen, luisteren, volgen en helemaal aanwezig zijn. Dan dient het nieuwe zich aan. Het nieuwe dat voor wezenlijke verandering zorgt, is nog onbekend. Wat we al weten en kennen is altijd het oude. Als we ons vasthouden aan wat we weten en begrijpen krijgt het nieuwe geen kans om geboren te worden.


Daodynamica ziet counseling als een vorm van verloskunde. De wijsheid en de kracht van de natuur is al in de ander aanwezig. Het is de taak van de therapeut het proces te begeleiden waarin die zich in een nieuwe vorm mag manifesteren. Werken met Doadynamica brengt je in contact met de wonderbaarlijke scheppende kracht die de natuur en dus ook in ons mensen huist. Dat is de Qi.


Wil je hier meer over ‘weten’, kijk dan de recording van het webinar. We hopen dat het je na afloop volkomen helder is dat je er niets van begrijpt!


258 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page